Wij nemen geen (online) bestellingen meer aan!

Nachtkijkers (3)Konus Digitale Dag- en Nachtkijker Konuspy-12 5-40x32
299,- € 289,-

Konus Digitale Dag- en Nachtkijker Konuspy-12 5-40x32

  • Merk: Konus
  • Vergroting: 5 tot 40x
  • Beeldhoek: 7 graden graden
€ 2499,-

AGM Comanche-22 Nachtzicht Clip-On Voorzet Gen2+

  • Merk: AGM
  • Vergroting: 1x
  • Beeldhoek: 12 graden graden
Luna Optics LN-DB60-HD Full-HD Digitale Dag en Nachtkijker met Recorder 6x50
859,- € 829,-

Luna Optics LN-DB60-HD Full-HD Digitale Dag en Nachtkijker met Recorder 6x50

  • Merk: Luna Optics
  • Vergroting: 6 optisch 5x digitaal
  • Beeldhoek: 7 graden


Nachtkijker kopen

Een nachtkijker is een optisch systeem dat gebruikt wordt om in het donker een helder beeld waar te nemen. Het restlicht dat uitgestraald wordt door de maan en de sterren wordt opgevangen door de nachtkijker en elektronisch versterkt waardoor een beeld waar te nemen is, ook in het donker. Als aanvulling op het restlicht dat opgevangen en versterkt wordt, zenden nachtkijkers ook een bundel infrarood licht uit die niet door het oog kan worden opgevangen maar wel door de nachtkijker. Zo wordt het waargenomen beeld een stuk duidelijker. Er zijn ook nachtkijkers verkrijgbaar met een mogelijkheid om bewegend beeld op te nemen en foto’s te maken. Nachtkijkers zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten: de 1e, 2e en 3e generatie. Deze kijkers verschillen in de factor waarmee het restlicht versterkt wordt, het gebruik van materialen verschilt, de prijzen verschillen en de afstand waarvan een object waar te nemen is verschilt per generatie.

Nachtkijker doeleinden

Nachtkijkers worden uiteraard gebruikt om in het donker te kunnen zien. Dit beperkt het aantal verschillende doeleinden waarvoor een nachtkijker gebruikt wordt. Over het algemeen worden nachtkijkers gebruikt voor reddingswerkzaamheden, bewakingsdoeleinden, de jacht en ter observatie van dieren. Ook worden nachtkijkers voor militaire doeleinden gebruikt.

Soorten nachtkijkers

Nachtkijkers zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten: de 1e, 2e en 3e generatie. Deze kijkers verschillen in de factor waarmee het restlicht versterkt wordt, het gebruik van materialen verschilt, de prijzen verschillen en de afstand waarvan een object waar te nemen is verschilt per generatie. Objecten die groter zijn, zoals auto’s, boten en woningen zijn gemakkelijker waar te nemen in het donker dan kleinere objecten.

Generatie 1 nachtkijkers

Nachtkijkers van generatie 1 zijn momenteel de goedkoopste nachtkijkers. Deze eerste generatie nachtkijkers beschikken over een lichtversterkingsfactor van ongeveer 1000x. Met deze soort kijkers is in absolute duisternis een persoon vanaf 100 meter waarneembaar.

Generatie 2 nachtkijkers

Nachtkijkers van generatie 2 leveren een helderder en scherper beeld dan de kijkers van generatie 1. De lichtversterkingsfactor ligt rond de 20.000x. Ze beschikken dan ook over een meer geavanceerde techniek. Het belangrijkste verschil met de eerste generatie nachtkijkers is het gebruik van een microkanaalplaat die als een extra versterker werkt. Door middel van deze versterkingsmethode kan dit type kijker meer licht opvangen dan een nachtkijker van de eerste generatie. Met dit type kijker is een persoon in absolute duisternis vanaf 150 meter waarneembaar.

Generatie 3 nachtkijkers

Nachtkijkers van generatie 3 leveren uiteraard weer een helderder en scherper beeld dan de kijkers van generatie 2. Door het gebruik van een fosfor-beeldplaat met een zeer hoge gevoeligheid is een helder en scherp beeld waarneembaar. De lichtversterkingsfactor ligt bij deze zeer geavanceerde nachtkijkers tussen de 30.000x en 50.000x. De nieuwste techniek maakt wel dat deze nachtkijkers erg prijzig zijn. In volledige duisternis is een persoon waarneembaar vanaf ongeveer 200 meter.

Nachtkijker accessoires

Er is een behoorlijk aantal accessoires dat bij een nachtkijker gebruikt kan worden. Zo is er een breed aanbod videocamera’s en camera adapters verkrijgbaar om een camera aan de nachtkijker te bevestigen. Verder zijn er ook een aantal hoofdsets verkrijgbaar die aan de nachtkijker aan het hoofd kunnen bevestigen.